Рецепти, Любопитно

5 начина да приготвите перфектната чаша кафе, когато сте на път

чаша кафе

Приключения в планината, къмпингуване далеч от цивилизацията или просто ваканция в нов град, който не познавате? Вкусът на всяко пътуване е по-добър с добре познатата чаша любимо кафе.

Как, обаче, можете да носите този вкус със себе си, където и да сте? По-долу ви предлагаме пет изключително удобни и безопасни начина да не се разделяте със своя пакет специално кафе, дори когато сте далеч от дома – с помощта на специални уреди за кафе, подходящи за всички дестинации!

#1 Джезве за варене на кафе

Така нареченото “турско кафе” не е нещо твърде екзотично за нашите географски ширини, макар че често повдига веждите на повечето хора на запад от Балканите. За да го приготвите далеч от дома, ще имате нужда от няколко неща:

  • Финосмляно кафе по ваш избор;
  • Специално метално джезве или топлоустойчиво емайлирано канче за път;
  • Ситна цедка за прецеждане на кафето преди консумация;
  • Източник на топлина – електрически или газов котлон.

Процедурата вероятно е позната на повечето от вас – кипвате водата, добавяте смляното кафе и кипвате още един или два пъти, като отстранявате джезвето от котлона преди течността да изври. Прецеждате, добавяте захар, мляко или подправки по избор. И се наслаждавате на силния, плътен, смел и добре познат аромат.

#2 Преносима френска преса

Точно така – съществуват специални френски преси, създадени конкретно за нуждите на пътешествениците и приключенците! Те ви позволяват да сварите своята любима чаша кафе или чай в движение и да консумирате готовата напитка директно от същия съд – удобен, неразливащ и безопасен. 

Тези уреди за кафе функционират на 100% на принципа на френските преси, като единствената разлика е наличието на херметическо затваряне и добавената функция на туристическа чаша. 

За приготвянето ще са ви необходими единствено гореща вода и смляно кафе!

#3 Аеропреса за кафе

За разлика от джезвето, аеропресата е сравнително нова джаджа за приготвяне на кафе, която добива популярност едва през последното десетилетие. Накратко, тя представлява пластмасов цилиндър с бутало, блокиращо единия край, и хартиен филтър за кафе в другия.

Тази малка и удобна иновативна кафеварка комбинира елементи на френската преса, традиционните машини за кафе и филтърните методи. Класическата филтрация и допълнителното налягане създават напитка с отличен вкус и аромат – за не повече от пет минути време и срещу не повече от пространството, което би заела една обикновена кутия за обяд. 

Какво ще ви е необходимо? Пакет смляно кафе, аеропреса, гореща вода и няколко минути.

#4 Епруветка за варене на кафе

Уреди за приготвяне на кафе като Hario V60 и Хемекс са друг нестандартен начин да носите автентичния вкус на специално кафе със себе си, където и да отидете. 

Те представляват филтърни “епруветки” за приготвяне на кафе – изработени от качествено стъкло и позволяващи висока персонализация на вкуса, плътността и силата на напитката. 

Процесът включва зареждане на уреда със смляно кафе и ръчно изсипване на вода в горното разширение – бърза и лесна процедура, с помощта на която получавате възможно най-автентичния и изчистен от примеси вкусово-ароматен профил.

Имайте предвид, че използваните филтри за кафе за този тип уреди са еднократни и не забравяйте да се запасите с бройката, нужна за целите на пътуването ви.

#5 Кафеварка за котлон

Стандартните кафеварки за котлон са още една отлична алтернатива за приготвяне на кафе далеч от дома, стига да се спрете на модел с подходящ за багажа ви размер. 

Техният принцип на работа е прост: напълвате долната част на кафеварката с вода и слагате желаното количество смляно кафе в малкото метално отделение с форма на конус. Когато водата заври, налягането се увеличава и водата се изтласква нагоре през кафето. Така приготвената напитка се съхранява в горната камера на уреда и е готова за директна консумация.

Нови хоризонти; същия отличен вкус!

Ние вярваме, че доброто кафе не е лукс, а жизнена необходимост! С връхни нотки на зряла череша, с аромат на тъмен шоколад или с нулево съдържание на кофеин – специалното кафе е създадено за специални моменти, точно според вкуса ви. 

А специалните моменти? Те са толкова повече, колкото по-добре сте подготвени за тях!