Любопитно

Гениалните личности, които са били пристрастени към добро кафе

Добро кафе

Сутрешно кафе, следобедно кафе, нощно кафе, денонощно кафе… Гениалните творци обикновено имат някои особености на характера, а днес се фокусираме върху една страст, която някои от тях са споделяли – кафето

Количество, качество, характер и специфика – всеки от тях е имал своя сложна връзка с концепцията за “добро кафе”, а ние събрахме за вас най-вълнуващите факти от страниците на историята.

Волтер и 50-те чаши кафе

Философ, писател и поет, символът на Европейското Просвещение… И автор на така актуалната днес фраза “”Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.” 

По думи на самия Волтер, именно доброто кафе е първоизточникът на повечето му идеи, част от които буквално оформят света ни до днес. Той е консумирал между 40 и 50 чаши от напитката на ден, като изследователите твърдят, че това реално е било смес от шоколад и кафе. 

Волтер доживява до осемдесетте си години, въпреки че лекарят му многократно го предупреждава, че подобно количество кафе ще го убие.

Йохан Себастиан Бах и мини-операта за доброто кафе

Един от най-гениалните композитори на всички времена, Йохан Себастиан Бах, написва “The Coffee Cantata” – кратка опера за любовта… към кафето. 

Интересен факт е, че по негово време кафето било считано за вреден порок, който не трябва да бъде лансиран, а още по-малко пък да бъде възхваляван в опера. А ето и част от текста на произведението:

Ах! Колко сладко е на вкус кафето!
По-сладко от целувка от любим,
по-вкусно е от виното мускато!
Кафе, кафе, ми е необходимо!
И ако някой тук ще ме лекува, то поне
ах, моля дайте ми кафе!“.

Папа Климент VIII и екзорсизмът на кафето

Когато кафето започва да се разпространява в Европа и християнските страни, повечето хора смятали, че това е отровна „напитка на Сатаната“. Папа Климент VIII, обаче, решил да подходи без предразсъдъци и опитал от кафето. Както се досещате, харесало му.

След като го благословил и го избавил от „нечистите сили“ чрез екзорсизъм, той дал позволение на християните да консумират кафе. Нещо повече – заявил, че то не би следвало да ги запрати директно в дебрите на Ада, с което дал начало на широкото разпространение на напитката на континента.

Людвиг ван Бетховен и най-странното кафе за добро утро

Любимият ни Бетховен също е имал малка особеност – той отказвал да се залавя за работа, преди да изпие сутрешното си кафе. А то, сутрешното кафе, е било малко специфично…

Всяка сутрин, авторът на „Лунната соната“ е отброявал точно 60 кафени зърна, които да смели собственоръчно. Когато не е бил сигурен дали е отброил правилно, го е правил отново. И отново. И отново. Докато е абсолютно убеден, че зърната са точно 60. 

След това ги мелил сам, докато не се получи „перфектната“ според неговия вкус, хомогенна текстура. Когато бил готов, Бетховен наливал вода през смлените зърна, като използвал специални уреди за приготвяне на кафе – през 18-ти и първата половина на 19-ти век кафе машините все още не са били изобретени.

Бенджамин Франклин и живота в кафенето

Любимите места, на които популярният изобретател, политик и дипломат Бенджамин Франклин обичал да прекарва по-голямата част от времето си, са били именно кафенетата. 

Освен, че е обожавал кафето, той е бил не по-малък фен и на самата обстановката в този тип пространства. Там е провеждал голяма част от срещите си, като в един момент дори поискал да изпращат писмата и пощата му директно в кафенето.

Друго любимо занимание на Бенджамин Франклин в кафенетата било да играе шах и да разговаря с непознати в непринудената обстановка.