Любопитно, Рецепти

Какво е бронирано кафе, как се прави и какви са ползите от него?

бронирано кафе

Терминът “бронирано кафе” идва от английското “bulletproof coffee” и обозначава една изключително любопитна напитка – кафе с добавена естествена мазнина.

Кому е нужно това и защо съществува е логичен въпрос. За щастие, той има и много конкретен отговор, който ще се опитаме да систематизираме кратко, ясно и достъпно в следващите редове.

Какво означава бронирано кафе?

Както вече обяснихме по-горе, бронираното кафе представлява стандартно приготвена напитка от кафени зърна, към която е добавена естествена мазнина. За целта най-често се използват пречистено краве масло (гхи) или натурално кокосово масло.

За да бъдат възможно най-добри ефектите от бронираното кафе, експертите по нутриционистика препоръчват изходните съставки да са възможно най-качествени и претърпели минимална преработка.

Разбира се, в случая това означава използване на специално кафе и избрана мазнина с гарантиран произход.

Как се появява бронираното кафе?

Концепцията за “bulletproof coffee” принадлежи на Дейв Аспри – американец, който се занимава с концепцията за биохакинг и функционална нутриционистика.

“Прозрението” идва по време на негово пътуване в Тибет, където Аспри опитва една традиционна индийска напитка – чай с масло от млякото на як. И тъй като не всички хора в Западния свят имат постоянно под ръка масло от млякото на як… Дейв Аспри решава да потърси същите ефекти, използвайки друг вид качествена мазнина.

Какви точно са тези ефекти, обаче?

Какви са ползите от бронирано кафе?

Казано накратко, ползите от бронираното кафе могат да бъдат систематизирани по следния начин:

 • Тази напитка замества закуската, като бързо утолява глада и потиска желанието за прием на храна;
 • Тя е богата на хранителни вещества, включително протеини и мазнини, които са важни за тялото и създават чувство на ситост;
 • Бронираното кафе дава енергия, стимулира мозъка и забързва метаболизма много по-ефективно от кафето с мляко или сметана;
 • Подобрява концентрацията, укрепва сърдечната дейност и заздравява мускулите, особено при физически активни хора;
 • Добавянето на естествена мазнина към кафето поставя тялото в режим на изгаряне на мазнини в течение на целия ден;

Крайният резултат? Вече се досещате: чувствате се сити, храните се по-малко, горите мазнини по-бързо и… Отслабвате.

Именно това е и основното приложение на така нареченото “бронирано кафе” – за отслабване.

Бронирано кафе, Кето, Атанас Узунов и компания…

Тези от вас, които са опитвали нисковъглехидратна диета с висок прием на мазнини, вече са събрали две плюс две.

Бронираното кафе е основен “инструмент” в кето диетата, където мазнините заменят въглехидратите като стандартно гориво за енергия на тялото.

Тази логика откриваме и в родния прочит на “режимното хранене” на Атанас Узунов, където бронираното кафе е разглеждано едновременно като енергизираща напитка, и засищащата закуска.

Как се приготвя бронирано кафе?

Както се досещате, приготвянето на напитката не е точно ядрена физика.

И все пак – има една често срещана грешка, която може да откаже дори и най-големите ентусиасти. Това е именно консумацията на бронирано кафе непосредствено след разтопяване на мазнината, без допълнително хомогенизиране на сместа.

Важно е да не получите напитка с горен слой плуваща мазнина – това едва ли ще бъде по вкуса ви, колкото и алтернативен да е той. За да приготвите перфектното бронирано кафе, можете да следвате три прости стъпки:

 1. Пригответе кафето си така, както го приготвяте винаги – сварено, на кафе машина, или разтворимо. Разбира се, то трябва да бъде възможно най-чисто и качествено и без никакви добавени подсладители.
 2. Добавете мазнината към готовото горещо кафе и изчакайте да се разтопи.
 3. Смесете получената напитка с помощта на блендер, миксер за фрапе или малък пасатор. Продължете поне 30 секунди, докато сместа стане гладка и хомогенна.

Дали това е възможно да се случи ръчно? Единственият начин да разберете е да опитате.

Рецепта за бронирано кафе с кокосово масло

Готови сте да дадете шанс на това толкова полезно и толкова нестандартно кафе за отслабване? Ето и рецептата, която ви е необходима, за да се насладите на перфектния вкус в комбинация с всички гореизброени ползи:

 1. Сварете 1 чаша (100 мл.) качествено кафе еспресо. За натурален вкус на череша и тъмен шоколад, можете да използвате специалното кафе Brazil Daterra Monte Cristo.
 2. Добавете 1 супена лъжица студенопресовано кокосово масло – по възможност с доказан органичен произход.
 3. Смесете съставките в миксер, в блендер, или на ръка.

Ако обичате кафето си подсладено, можете да добавите към него стевия на прах – натурален кето подсладител без въглехидрати.

Екипът на Joker Specialty Coffee ви желае успешно експериментиране!