Любопитно

Кое е по-доброто кафе: арабика или робуста?

Арабика Робуста кафе

Във всяка една сфера на храните и напитките можем да наблюдаваме различен сблъсък на титаните. За някои въпросът е “плодов или билков чай”, за други – “нарязани или настъргани краставици в таратора”. 

Любителите на кафето не правят изключение и участват в надпреварата със своя собствена велика дилема – кафе арабика или кафе робуста.

Кой е по-добрият стил за ароматната гореща напитка, с която хората по целия свят започват деня си? Нека разгледаме двете страни на монетата, за да ви помогнем да направите своя информиран и персонализиран избор.

Какво трябва да знаем за видовете кафе арабика?

Има данни за стотици видове кафе арабика и въпреки, че десетки държави по света имат свои собствени сортове, един от безспорните лидери в това отношение е Колумбия. Други популярни “арабика” дестинации са страните от Източна Африка, много от които са представени в онлайн магазина на Joker Specialty Coffee. 

Говорейки за масовост в количеството, арабиката определено е по-произвежданото и по-предлагано кафе. Въпреки това, този сорт расте по-бавно, защото изисква отглеждане на по-високо над морското равнище. 

Процесът по неговото превръщане в краен продукт има по-висока себестойност (като всяко нещо, което се отглежда по-трудно и по по-високи места). Много марки кафе арабика залагат на популярността на му (над ⅔ от производството в световен мащаб е именно от този вид) и го предлагат в най-различна форма – както като бленд с други видове кафе, така и като кафе 100% арабика. 

Как се отглежда кафе арабика?

Както вече стана ясно, този тип кафе е по-масов, но по-труден за отглеждане от робустата. 

  • Арабиката расте в диапазон между 1 и 2,5 километра надморска височина с всички специфики на климата в тези райони. 
  • Определя се като по-капризно, защото по-лесно може да хване болести и вредители, които да го унищожат. 
  • В допълнение към това, сортът арабика има нужда от по-специфична и по-влажна влажна среда.

Кафе робуста - какво трябва да знаем за него?

Нека видим и другата страна на монетата, а именно кафе робуста. 

За разлика от арабиката, то е около ⅓ от общия пазар на кафе. Както вече стана ясно, сортът е по-лесен за отглеждане, защото не е чак толкова капризен към условията, в които виреее. Основна причина за това е, че се отглежда в по-ниски части и има по-мали специфики, сравнено с типичното за кафе арабика отглеждане. 

Робустата, както арабиката, имат своите фенове по отношение на характеристиките за вкус, аромат, кофеин, плътност, изпичане, обработка. Все елементи, които могат да разделят качественото кафе от просто доброто такова. 

Ще съпоставим двата вкуса в един мач от три рунда – ще сравним техния вкус, аромат и свойства, за да определим кое от тях е наистина специално кафе.

Рунд #1: Вкус

Повечето хора питат кое кафе е по-силно – арабика или робуста? Това е съвсем логичен въпрос, който ще разгледаме докато минем и през вкусовите качества на двете кафета. Ако търсите този сутрешен освежителен момент в кафето си, то е редно да кажем, че робустата съдържа повече кофеин и определено ще ви събуди по-добре. 

Вкусовите качества на двата вида кафе са доста различни – арабиката е с по-характерен и леко тръпчив вкус, който се ясно се очертава. Той е много лек и остава дълга следа във вкусовите рецептори. При робустата ясно си личи, че съдържанието на по-голямо количество кофеин в самото кафе изменя и вкуса. Прави го по-остър и с много по-ясно изразен тръпчив вкус. 

Именно заради своята мекота и богатство на вкуса, арабиката се използва в различни рецепти и блендове много повече.

Рунд #2: Аромат

Слагаме ръкавиците за втори рунд и ще говорим за аромата на двата вида кафе. 

Никой не може да отрече, че кафе арабика на зърна е по-ароматното от двата вида. Редно е да кажем, че ароматът като качество на кафето е силно зависим не само от неговия сорт, но и от това как и къде се отглежда и как се обработва след това. 

За разлика от робустата, кафе арабика в много случаи може да играе ролята на балансьор в различни блендове – точно заради своите по-подчертани вкусови и ароматни качества. 

Можем да кажем, че докато в робустата е силата (заради повечето кофеин в състава на кафето), то в арабиката е финеса и това умело се използва от баристи по целия свят. 

И докато при вкусът може да има дискусии, то тук победителят е едноличен. Ако сте фенове на силно ароматното кафе, то арабика е правилният избор за вас.

Рунд #3: Свойства на кафето

Третият и последен рунд е този, в който ще разгледаме свойствата на кафето, приготвено от арабика и робуста. 

Темата е толкова богата, че се разглежда дори в научни издания. Пример за това е Международният журнал по агрономство, в който има публикуван доклад за характеристиките на кафе арабика

Вече разбрахме, че въпреки своите разлики, арабиката и робустата носят различни неща на любителите на кафето като вкусови качества и аромат. Така е и с техните свойства. И всичко това се дължи и на самия химичен състав на двата сорта кафе. Няма смисъл да вадите учебниците по химия, защото можем да резюмираме основните изводи в много достъпен вариант:

  • Кафето, което съдържа повече хлорогенна киселина е робустата, но както знаете, ако не искате тя да се загуби като процент, винаги може да пиете качествено зелено кафе на зърна.
  • Разликата в наличието на хлорогенната киселина не е чак толкова голяма – малко над 2%. В зависимост от това кой сорт ви харесва повече, можете да опитате зелено кафе арабика или зелено кафе робуста.

Преди да си сипете чаша кафе

Трудно може да се каже категорично кое кафе е по-добро. Истината е, че това зависи от всяко едно отделно небце, а крайното решение е изцяло ваше. 

За любителите на по-ароматно кафе, с леко тръпчив вкус отговорът е арабика, а за всички, които искат силно събуждане рано сутрин – робуста. 

Експериментирайте и с двата вида кафе, опитвайте ги в различни блендове, за да намерите перфектния баланс за самите вас. 

Денят ни винаги започва с чаша хубаво кафе. Нека заедно да се погрижим да е най-добрата възможна!