Любопитно, Специално кафе

Защо да изберете качествено кафе на зърна?

kachestveno kafe

Едно от малкото неща, на които повечето хора в света се наслаждават единодушно и безрезервно – това е именно доброто кафе. Повечето от нас не биха искали да си представят началото на своя ден без димяща чаша горещо кафе, а когато то е с най-високо качество – получаваме и възможно най-добрия старт на деня. 

На пазара има много марки, които предлагат най-различни сортове кафе според вкуса и възможностите на своите потребители. Без значение дали обичате горчивината на робустата или елегантните връхни нотки на качествената арабика, обаче, едно е сигурно: за предпочитане е да ги закупите на зърна. 

Какви са предимствата на кафените зърна пред смляното кафе? И защо специалното кафе на зърна е изцяло различен цвят от вкусове и аромати? Нека ви разкажем!

Специално кафе на зърна за специално изживяване

Неотдавна разказахме доста подробно какво е специално кафе и на какви стандарти отговаря. 

Ето защо, ако трябва да определим кое е най-доброто кафе на зърна, то това със сигурност биха били специалните сортове висококачествено кафе арабика

Питате се защо? Причините са няколко и ще ги откриете в следващите редове.

1. Качественото кафе на зърна има по-добър вкус

Разбира се, най-осезаемата разлика е тази във вкусовите качества. Стандартното смляно кафе от кварталното магазинче има почти толкова общо със специалното кафе арабика на зърна, колкото инстантните нудъли с италианската паста. Причините?

  • Използвайки предварително смляно кафе, нямате никакъв контрол над вкуса. Когато определяте сами колко едро да смелите кафето, вие контролирате горчивината и вариациите на вкусовия профил.
  • Оптимистично е да вярвате, че съставът на смляното кафе отговаря на 100% на описаното на етикета. Понякога грешките са неволни – но по-евтината и по-некачествена робуста нерядко намира път в чашата ви, дори и нежелана.

Когато си купувате хубаво кафе на зърна, то вие можете да бъдете сигурни, че то ще запази своите добри вкусови качества докогато го смелите. За съжаление, не можем да кажем същото за смляното кафе.

2. И - разбира се - по-добър аромат

Втората основна разлика, когато става дума за качество на кафето на зърна – това е ароматът. 

Официални проучвания сочат, че предварително смляното кафе губи по-голямата част от естествения си аромат само в рамките на 20 до 30 минути. Често, то е смляно месеци преди да достигне до вашата чаша – и резултатът е налице.

Разликата между прясно смляното кафе на зърна и неговите алтернативи става още по-осезаема, когато говорим за специално, зелено или био кафе на зърна. Чистото производство, естественото изсушаване и регионалните рецепти за изпичане гарантират един изцяло нов свят от базови и връхни нотки.

Резултатът е доста интересен. Когато опитате прясно смляно специално кафе за първи път, можете дори да помислите, че в него има добавени изкуствени аромати. И какво само ще бъде смайването ви, когато откриете… Че всъщност това е истинския вкус и характер на доброто кафе – зърна наслада.

3. Смляното кафе и кафето на зърна имат различни свойства

Нека оставим настрана вкуса и аромата – качественото и прясно приготвено кафе на зърна има редица прекрасни свойства, които са полезни за организма. 

Според проучване, публикувано в OneMedical, здравословните ползи от кафето включват:

  • Подобряване на метаболизма; 
  • Стимулиране на краткосрочната памет;
  • Повишаване енергията и подобряване на продуктивността;
  • Силно антиоксидантно действие; 
  • Съдържание на важни витамини, включително B2, B3 и B5. 

Разбира се, колкото по-качествено е кафето, което пием, толкова по-ясно изразени са неговите естествени ползи за здравето и настроението ни. 

В много случаи, кафето, което се продава от масовите марки е от стари кафени зърна, които отдавна са загубили своите свойства, вкусови качества и аромат. Или иначе казано: отдавна смляното кафе просто няма същия ефект!

4. И цялото това разнообразие!

Особено важно е да припомним, че когато кафето е на зърна, рецептата е във вашите ръце!

Кафе с аромат на череши или кафе с нотки на карамел? Бразилско кафе или кубинско кафе? Безкофеиново кафе или зелено кафе на зърна? А защо не ваша собствена комбинация от тях?

Пазаруването на специално кафе на зърна онлайн е по-лесно от всякога. Всички съставки са в ръцете ви, а от вас се изисква единствено да ги претворите в собствена идея за сървършена чаша сутрешно или следобедно кафе.

Финални размисли за качественото кафе

Доброто кафе е по-скоро новост и все още екзотика на пазара у нас. И все пак – екипът на Joker Specialty Coffee се опитва да поддържа богат каталог с множенство опции за ценители. А ценителите – те стават все повече с всеки изминал ден!

Причината е проста – покупката на хубаво кафе, било то на зърна или мляно, не е “глезотия”. Тя е отношение – към удоволствията в живота, към собственото тяло, и към малките детайли, които променят голямата картина. 

Приготвянето и консумацията на кафе на зърна може да отнеме повече време, но ще се отплати и с повече удоволствие – за тялото, ума и сетивата. Инвестиция, която със сигурност си заслужава.